dinsdag 14 februari 2012

Keniaanse talkshows en zonsopgangen met brandy

Nadat we van de onze laatste Dalesi´s nog een Julbrew biertje hebben gedronken, kan onze vlucht van West- naar Oost Afrika beginnen. Deze verloopt met diverse tussenstops. Op onze eerste vlucht krijgen we een lunchpakketje aangeboden om ons 24-uurs vluchtleed te verzachten, heel aardig van Nigeria Airlines. Na Accra (Ghana) hebben we een overstap in Lagos (Nigerië). Vervolgens ontstaat in het vliegtuig naar Addis Abbeba (Ethiopië) commotie, wanneer een medepassagier beweerd dat de 150.000 Dollar die hij in zijn handbagage had (dusss?!?), verdwenen is. Nadat het halve vliegtuig, inclusief de piloot, zich met de
Liz en Maureen achter de
schermen bij de talkshow
scene bemoeid heeft, staat bij de landing de politie klaar voor een selectieve bagagecontrole (wij mogen bijvoorbeeld doorlopen). Vreeeemde zaken. Na nog een stop in Ethiopie komen we aan in Nairobi. Hier springen we meteen in een taxi om bij Wildebeest Camp in het stapelbed te kruipen.
´s Morgens maken we kennis met de Leopard landschilpad die de camping ´bewaakt´. Verder vooral gerelaxed en gebuurt met Kathy uit Colorado die eerder die dag een dodelijk ongeluk heeft gezien, waarbij de overledene bestolen werd door omstanders!
Lief, klein girafje voeren
De volgende dag gaan we na een lekker ontbijtje met fruit en pannekoek op weg naar de International Multimedia Academy. Hier maken we kennis met de leerlingen, die de volgende dag opnames hebben van een nationale talkshow (in een sjiek hotel, want er zijn hier geen studio´s). Natuurlijk zijn wij erbij om morele support te verlenen. Helaas gaan er een aantal dingen mis, waarna de boel gecancelled wordt en het publiek naar huis wordt gestuurd. Erg jammer, maar interessant om te zien hoe dit soort opnames er in Kenia aan toe gaan. 
´s Middags brengen we een bezoek aan het giraffen weeshuis, waar we de langnekken takken voeren die ze met hun lange tong van de bladeren ontdoen. Funny.
Eigenlijk willen we Mel en Tinus gaan opzoeken aan de kust, maar dit blijkt logistiek gezien erg onhandig te zijn. Dan leren we op de camping de Nederlandse Kirsten kennen, die een 5-daagse trip naar Mount Kenia heeft geboekt. Spontaan besluiten we om haar hierbij te vergezellen en zo rijden we de volgende morgen met een overvol matatu busje naar Nanyuki, een dorpje aan de voet van de oude vulkaan. 
Na een kort bezoek aan de evenaar (niet heel indrukwekkend) is het tijd voor actie en wandelen we naar Old Moses Camp, op 3200 meter. Om de
Het hooggelegen tweede kamp
regionale werkgelegenheid een boost te geven, loopt er een gids mee, twee dragers (wij dragen onze eigen backpacks, zij dragen het eten) en een kok. Qua eten worden we dus goed verwend, ze hebben zelfs popcorn meegenomen voor bij de thee! ´s Nachts waait het flink en de hut van hout en golfplaten rammelt alsof hij op instorten staat. Een beetje brak vertrekken we de volgende ochtend om 7 uur om de ergste warmte voor te zijn. Het landschap hier is erg mooi; soms hebben we het idee in de prehistorie te zijn beland. Aangekomen op het tweede kamp (4.200m) beginnen we de hoogte wel te merken; de een is moe en duizelig, de ander heeft wat hoofdpijn. Ter acclimatisatie lopen we nog 250m omhoog om daar te zwemmen in een bergmeertje. Wat de Afrikanen overigens maar gestoord vinden; veel te koud! Terug bij het idyllisch gelegen kamp zorgen de spelende bergmarmotten voor entertainment in het avondzonnetje. Na een korte nachtrust vertrekken we om 3 uur ´s nachts naar de top. Onze gids heeft een enorm slakkentempo (wat wel 
Met de lichtstaaf de berg op
goed is tegen hoogteziekte), en Angélique is haar hoofdlampje kwijt, dus gewapend met een groen lichtstaafje (blits, maar totally useless) lopen we omhoog. Als we bijna boven zijn en de zon al begint te gloren, kunnen wij niet meer achter de gids blijven en halen we hem in. Om 6u15 staan we op de top (Lenana, 4985m) en genieten we met een dopje Brandy van de oplichtende Afrikaanse horizon.
Na een snelle afdaling zitten we om 8 uur aan ons welverdiende ontbijt, met uitzicht op de witte bergtop. Later die dag steken we nog een paar bergkammen met mooie meren over. Vooral de afdalingen zijn leuk: met de hakken in het grint met grote sprongen naar beneden rennen! Na een laatste overnachting in de bergen, dalen we de volgende dag door een regenwoud (met aapjes!) af en rijden we in een matatu weer terug naar Nanyuki. Hier drinken we bij de lokale politiebar (ja, die hebben ze hier echt en ze zijn fameus voor het goedkope bier!) een biertje op de geslaagde tocht!

5 opmerkingen:

Leon zei

O, waaaaaaaaaaaaw. Ik zo jaloers zijn. 4985m... Grrrrrrrrrr Maar laat die Afrikanen maar eens zien wat de Nederlanders wel niet kunnen, sneeuw stampen en ten alle tijden willen zwemmen. Nice! Hopelijk krijgen jullie nog veel meer van zulke mooie uitstapjes op jullie reis door de wereld. Kan ik dan ook al zeggen: succes met jullie volgende top? XD

Groetjes uit Sydney!

Berggeitpierre zei

He Angelique & Joep, ja hier gebeurd vanalles, maar bij jullie ook lees ik. Goed z'n Tijgerschilpad.....Mount Kenia en meeeeeer, gaat de Kili ook nog getopt worden? in ieder geval nog heel veel plezier. Wij trainen gewoon door voor de Venloop, wedden dat ik win van je Joep ;)

Anoniem zei

Mount Kenia is toch 5199m...
Een mooi hiking voortopje die Lenana.
Zo vroeg op de top...hadden jullie makkelijk kunnen
doorgaan naar de hoofdtop.

Doe de Kilimanjaro ! Summit of Africa. Go!

Sanne zei

wow te gek, zo'n bergklimavontuur in kenia echt supergaaf. julle maken toch wat mee. Hier is het vasteloavond. hartstikke gezellig en het weer is vandaag lekker zonning. Jammer dat we jullie moeten missen met al dat gefeest. Geniet van jullie trip!

Liefs, Nick en san

Tony zei

Hey Luitjes,
Wat een fantastische reis is dit voor jullie aan het worden, echte vrijheid. En als het zo doorgaat wordt het een werelddreis, verslavend hé, oh, hadden we maar meer geld, ik zou nooit meer thuiskomen. En wat een brilliant idee om een enfield te kopen in India, zo wordt Joep toch nog een echte biker, en zoals je wel weet staan in de 'hierarchie van cool-heid' de bikers bovenaan.
Ik geraak ook nog wel in Kenia, maar misschien niet dit jaar.
Africa - it should be easy