zaterdag 19 mei 2012

Dansende bouwvakkers en véél Chinese toeristen


Sóó civilized!
We zijn klaar voor onze eerste trein ervaring in China... en die brengt ons van Emei naar Xichang. Het instappen lijkt meer op het boarden van een vliegtuig. We gaan eerst door een poortje waar ons kaartje gecontroleerd wordt. Ook de bagage gaat door de scanner; het nieuwe zakmes mag niet mee de trein in, dus Joep is het tweede mes kwijt deze reis. Op het perron worden we vriendelijk op de juiste plek gedirigeerd en als de trein aankomt, staat er bij elke deur een conducteur die nogmaals je kaartje checkt. Elke wagon heeft ook een eigen stewardes die de hele reis eten en drinken verkoopt en de boel opgeruimd houdt. Wanneer we bijna op onze bestemming zijn, worden we zelfs gewaarschuwd, zodat we ons station niet missen. Daar kan de NS nog wat van leren!

Workers Day festival in Xichang

Als we ´s avonds laat in Xichang aankomen, duiken we ons bed in en de volgende dag boeken we meteen een buskaartje  om de dag erop naar Lijiang te reizen; een rit van 10 uur over 300 km hemelsbreed. Bij het busstation in Xichang vinden we een goedkoop, shabby hotelletje. Goed genoeg voor één nacht. Xichang is een grote stad met veel hoogbouw en winkels. Het is ook interessant om het contrast met het oude stadsdeel te zien, waar het tempo heel wat lager ligt. Bijzonder vinden we ook de inloop-tandartsen op straat. Erg hygiënisch lijkt het ons niet... We vinden een groot plein waar een podium is opgebouwd. ´s Avonds begint het steeds drukker te worden en lopen er veel groepen mensen in allerlei kostuums rond.
Steegje in Lijiang
Wij staan lekker nieuwsgierig bij de hekken te kijken en wanneer de show begint, worden we zomaar naar binnen gevraagd en krijgen we twee stoelen aangeboden, inclusief een flesje water, een klapperding en een rood vlaggetje om mee te zwaaien. We vallen op omdat we de enige westerlingen zijn hier (Xichang staat bij niemand op de planning, want er is verder niks te zien). Het blijkt het feest voor de Dag van de Arbeiders te zijn. We worden getrakteerd op allemaal voorstellingen om de ¨Working Class Hero´s´ te eren. Operazangers en dansende bouwvakkers en zo. En uiteraard schitterend vuurwerk! Er zijn veel jongelui die met ons Engels willen babbelen, dus uiteindelijk zien we weinig van de show. Onder de jeugd valt Joeps nieuwe kapsel erg in de smaak, evenals zijn mooie Westerse neus en ook het ´gouden´ haar van Angélique doet het goed.
Cute!
De volgende dag beginnen we aan de busrit van 10 uur, die er 12 worden. Als we ´s avonds in Lijiang (regio Yunnan) aankomen, vinden we een leuk hotelletje in de oude stad. Het koelt hier flink af, want de stad ligt op 2400 meter. Heel fijn dus dat we electrische dekens krijgen hier! Lijiang is een grote stad (alle steden zijn gigantisch in onze ogen) met een kleurrijk, oud en vrij authentiek gedeelte vol met kleine bruggen over grachtjes. Het is hier overladen met Chinese toeristen, maar die zijn wel grappig om naar te kijken.

Angélique aan de rots
Na een lekker slenterdagje in Lijiang nemen we de bus naar Dali. Ook deze stad staat bekend om het oude stadsdeel en tot onze verbazing is het hier nóg toeristischer. Een hoog Disney-gehalte dus. Dali is gelegen aan een gigantisch meer en van alle kanten omringd door bergen. In de omgeving van Dali kan geklommen worden, dus de volgende dag huren we het klimmateriaal bij ClimbDali en na een stevig ontbijt zet Adam, de oprichter van ClimbDali, ons af bij het begin van de Shimenguan kloof. Hier zijn heel wat (nieuwe) routes te vinden. Het weer is prachtig en het is zelfs erg warm om te klimmen.
Pootjes weken na het klimmen!
Ter afsluiting van de klimdag baden we nog even lekker met de voeten in het kristalheldere bergwater. Tijdens onze wandeling terug naar de grote weg, krijgen we een lift van een lokaal echtpaar en een uur later worden we in de stad afgezet. Fijn! ´s Avonds stillen we onze honger in een fijn BBQ-kraampje op straat, erg lekker. 

Rijstvelden bij Dali
De volgende dag verkennen we Dali en omgeving met een wandeling naar het meer via een landbouwgebied waar de locals op het land aan het werk zijn. Mooi om te zien.
We besluiten dat we een trekking in de omliggende bergen gaan doen, waar mooie graslanden en kleine dorpjes in de hogere valleien liggen. Hua Dian Ba heet het gebied, ofwel de Bloemenvallei...!


3 opmerkingen:

Debbie Kunz zei

Jammie straatbbq's!! Heerlijk allemaal dat eten in azie, en gevaarlijk... Geloof dat ik toen ook behoorlijk rond werd en dat zonder zwanger te zijn lol!

Ik zag al dat jullie nu in hong kong zijn.. JALOERS ! Hong Kong is geweldig!! Ze hebben daar een leuke straat met allemaal kraampjes waar je geweldig kan shoppen. Ook moet je eens de vele restaurantjes bezoeken tegen de berg in het uitgaansgedeelte, je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben het :-) 

oh ja niet vergeten... Ga s'avonds eens naar de overkant van de rivier zodat je de skyline kan bekijken, er wordt een lichtshow gegeven op de gebouwen met muziek en al. Klinkt heel kitsch maar is echt super om mee te maken!!

Ff update van het thuisfront; hier zijn we flink aan de klus om het huisje klaar te krijgen. De muur in de serre wordt gestuct en daarna geschilderd, komt een mozaiek vloertje in. De bijkeuken krijgt een tegelvloer en een kast voor de wasmachine en droger, deze ruimte herken je straks niet meer. Voor de rest allemaal kleine dingetjes nog dus alles komt goed. Pinda's kamertje is zo goed als klaar alleen de gordijntjes nog. Ik hoef nog maar 8 dagen te werken en 4 juni is mijn laatste dag voor mijn verlof. Nog maar 45 dagen te gaan tot de uitgetelde datum, jullie zijn vast op tijd terug voor de kraamvisite toch ;-)

Veel plezier nog en geniet van hong kong en de rest!!

-x- Deb en een knuffel van Pinda

Joep en Angelique zei

Zozo Debs, ben benieuwd naar de metamorfose. Als we terugkomen kunnen we bij jullie dus buiten binnen zitten, leuk! Succes met de laatste loodjes op het werk en met de bolle buik. Gaat snel nu...! Groetjes van ons en we zullen de tips opvolgen (vooral wat betreft het eten, Ping heeft ons al eea laten zien-proeven haha :)

Oma zei

Ha Angélique en Joep!
Ben nu aan het oppassen bij Kaylee en Amber. Zit nu eventjes bij de overburen (pap en mam).
We gaan zo eventjes naar het nieuwe huis kijken.
Ik hoop dat het goed gaat met jullie en dat jullie nog veel plezier hebben.
Groetjes,
oma