maandag 4 juni 2012

English Corners en een plotselinge vlucht uit China


Boer op het land aan het werk
Vanaf Guilin nemen we de bus naar Yangshuo. Overal om ons heen rijzen groene karststeenheuvels op. Nog nooit hebben we zo´n bijzonder landschap gezien. Bij de Englisch Academy aangekomen, worden we meteen wegwijs gemaakt door twee Nederlandse scholieren die hier twee weken hebben doorgebracht en we krijgen onze eigen kamer in een studentendormetory. Na een kennismaking met de leraren en de andere vrijwilligers (waaronder onze Engelse vrienden, Laura en John), maken we een verkenningsrondje in Yangshuo en ´s avonds gaan we met dezelfde groep wat drinken. Het begint met een biertje bij de rivier en eindigt ergens bij een dakterraskroeg. Erg leuk allemaal. 
Ja, het is warm in Guilin.
De volgende dag besluiten we om na het ontbijt fietsen te huren en samen met John, Laura en nog wat andere studenten gaan we op pad. 
De Chinezen bambooraften er op los
De studenten weten mooie landweggetjes die langs de Li rivier leiden en we zien de Chinese toeristen met supersoakers op bamboe rafts van de rivier afdrijven. Na het fietsen eten we een pizzaatje en duiken nog even de kroeg in. Hier ontmoeten we Craig, een Canadees die lesgeeft op de school. Hij is ook een klimmer, dus we spreken af dat hij ons de volgende dag wat leuke routes laat zien. Guilin is een waar klimmersparadijs met alle bergen, dus dit is voor ons een must.

Joep aan de klim bij de
Chicken Cave
Helaas regent het de hele volgende dag, maar geen nood; er is een grot waarin we kunnen klimmen! De zogenoemde ¨Chicken Cave¨. We leven ons hier uit op een aantal routes gegradeerd van 5b tot 6b. Ook hangt Joep nog een toprope uit voor een 6c. De mega overhang in deze route blijkt echter te hoog gegrepen na zeven maanden van weinig klimmen. Toch fijn om weer eens even aan de rots gevoeld te hebben. En Craig was aangenaam gezelschap met zijn goede klimervaring en sterke verhalen (waar of niet), dus we hebben ons goed geamuseerd.
 
De vrijwilligers!
Op maandag maken we ons ´s middags een uurtje nuttig op de school met het bellen van oud-studenten. We moeten ze een paar vragen stellen over hoe hun de opleiding vonden en of ze geïnteresseerd zijn in een vervolg. Grappige telefoongesprekjes. Sommige slimmerikken vragen zelfs meteen ons Skype adres, zodat ze af en toe Engels kunnen babbelen. Helaas regent het weer, dus daarna gaan we met wat studenten en John en Laura koffie drinken (en een gruwelijk lekkere Snickers-milkshake naar binnen slurpen!) ´s Avonds hebben we onze eerste English Corner; we krijgen allemaal een eigen klasje van 4 tot 10 personen om twee uur mee te babbelen. We weten niet goed wat we ervan moeten verwachten, maar de tijd vliegt om. Het maakt niet uit waar de twee uur mee gevuld worden, als er maar Engels wordt gesproken. 
English Corner klasje van Angélique
Joep´s groep wil een spelletje doen; iedereen schrijft een vraag op en deze worden vervolgens verloot en iedereen moet eerlijk antwoord geven (de meest choquerende vraag was ¨Did you have a one-night stand in Yangshuo¨. Rara, wat het antwoord was...). Bij Angélique was onze reis, werk en cultuurverschillen een grote hit. 
Bambooraft in de Li rivier
Op onze laatste dag in Yangshuo hebben we weer fietsen gehuurd en zijn we ´s middags nog wat gaan rondtouren in deze prachtige omgeving. ´s Avonds is het weer tijd voor een English Corner. We krijgen ieder weer een ander groepje en ook nu zijn de twee uur zó om. Een jong, Zwitsers stel is ook bij de school gearriveerd en na de les horen we dat ze per ligfiets vanuit Zwitserland naar China zijn gereist, met hier en daar een bootovertocht en wat busritjes. Natuurlijk testen we de übercoole retro ligfietsen evenuit. Het is even wennen in de bochtjes, maar het gaat best lekker eigenlijk!

Mannen in blote borst aan het bier.
Lekker.
Tijd voor visum- en paspoort zaken. De volgende dag vertrekken we hiervoor per bus naar Guangzhou. In ons hostel komen we de Franse Camille tegen. Met haar gaan we ´s avonds wat eten en drinken in wat streetfood toko´s. Erg gezellig. 
Nieuwsgierig aapje in de trein
Een van onze plannen in Guangzhou was het aanvragen van een nieuw paspoort. Na heel wat gezoek vinden we de volgende morgen eindelijk de wolkenkrabber waarin de Nederlandse ambassade verstopt zit. Helaas vertelt de receptioniste ons dat de ambassade gesloten is wegens een feestdag. Wij geloofden er niets van, want welke feestdag is er immers op 17 mei? Hmm. Hemelvaartdag dus, dit zien we bij nader onderzoek op internet... We taaien dus maar weer af. We moeten ook ons China visum verlengen bij het PSB, dus even later staan we daar op de stoep. Een paar loketten later blijkt dat we geen verlenging kunden aanvragen, omdat er in Angélique ´s noodpaspoort geen lege pagina´s meer zijn. Aangezien ons visum morgen verloopt, moeten we snel een Plan B verzinnen. Hongkong lijkt de beste oplossing te zijn; dichtbij en visum-vrij (dit rijmt!). Nog dezelfde avond stappen we in de hogesnelheidstrein om naar Hong Kong te ´vluchten´...!

5 opmerkingen:

Patrick zei

Niehau (of hoe je dit ook schrijft),

zo snel kan een avontuur china voorbij zijn. Maar we kennen de bureaucratie van china er goed. Zelf helaas ook persoonlijk mee moeten maken.
Maar er zijn ergere plekken als HK om te vluchten. Nu alweer in Ozzie dus het gaat goed. Hoop dat jullie snel werk vinden. Ach ja kunt altijd appels of kiwis gaan plukken in Nieuw Zeeland (als je van vroeg opstaan, weinig verdienen en zwaar werk houdt) ;)

Groet,
Patrick

Debbie Kunz zei

Niet naar die wawa hierboven luisteren!! Appels plukken wil je echt niet doen!! Je lazert zomaar uit een boom voor die ene mooie appel... He schat? ;-)

Jullie lopen wel een beetje achter met de verhaaltjes niet? Alweer in australie, nu ben ik helemaal jaloers! Ik ga voorlopig ff helemaal nergens heen... Mag thuis lekker zitten "broeden" zoals patrick dat zo mooi noemt. Hopelijk nog een paar weekjes en dan is onze Pinda er eindelijk :-)

We hebben laatst zo'n mooi weer gehad, echt perfect voor de suprise babyshower :-) we hebben ook nog even de dvd van het vrijgezellefeest zitten kijken, world peace! Miss Sweden whahaha

Veel plezier in Ozzie en laat snel weer iets van je horen.

-x- Deb & Pinda

Berggeitpierre zei

Helaas alweer weg uit china en ook weer een rede om er terug te gaan.
De Muur, verboden stad, Terracotta legers, enz hopelijk kunnen jullie nog naar indonesie is echt zeer de moeite waard. Hoelang lukt het nog om op reis te blijven??

Leon zei

Hey mates!

Eindelijk weer eens tijd om jullie blog te lezen en want een verhalen tref ik hier aan zeg. Super tof om alle foto's te zien (komt mijn heimwee naar China weer boven...) en grappig om te lezen dat jullie precies tegen dezelfde "problemen" met cultuurverschillen aanlopen.
Helaas was jullie bezoek aan China maar kort, er is daar echt zoveel te zien! En ja er zijn ook nog toffe dingen te vinden die niet ontdekt zijn door de Chinezen. ;)

Hopelijk maken jullie ook in Oz net zoveel mee als jullie tot nu toe gedaan hebben in de rest van de Wereld. Het zal misschien zelfs weer ff wennen zijn dat communiceren met de locals gemakkelijk gaat. XD

Heel veel plezier in Oz! En mochten jullie ergens tegen aan lopen qua regels of bezienswaardigheden aldaar, bel/mail/skype gerust. Ik weet er nu alles vanaf. ;)

Groetjes,

Leon

Stella zei

wat een geweldig avontuur weer! hebben jullie ook meteen een keer meegemaakt om te moeten vluchten hahaha

groeten uit Tilburg!
Stella