zondag 6 november 2011

Aanvaring met rivier monster en nachtelijk bezoek

Onze volgende stop: vissersstadje Sète. Het idee was om te gaan zeevissen, maar de eigenaresse van een lokaal barretje bracht ons al snel van dit plan af. De vissers waren al drie dagen niet meer op zee geweest door de storm. Verder was het slecht gesteld met de visserij door de strengere wetgeving.En ook was het magertjes gesteld met de tonijn-, sardientjes- en ansjovis oogst. En dan waren er ook nog al die Marokkanen in de stad (drie boten per week varen vanaf Sète naar Marrakesh en terug) met hun halal-vlees. Kortom: vroeger was alles beter. Ok, plan B dus.
Het huisje!
Tijd om wat herinneringen op te halen, dus op naar het oude vakantiehuisje van de familie Jacobs. Dit begon met een stop in St. Pierre s/Mer met een strandwandeling. Vervolgens op naar L’Oeix Doux voor een wandeling naar een meertje. Wel op eigen risico, want het was jachtseizoen. De zwijntjes waren de pineut (of toch niet, want ze waren ontsnapt, hoorden we later). Daarna even langs Narbonne Plage. Hier zag het er allemaal nog hetzelfde uit als tien jaar geleden. Via Gruissan zijn we naar Narbonne gereden en door naar Perpignan en Prades als eindbestemming. Onderweg ging het regenen en maakte Joep het dakraam stuk. Best leuk een open dak, maar niet als het regent. Met het hoofd uit het dak werd het raam weer gerepareerd, wat veel bekijks en hilarische gezichtsuitdrukkingen opleverde van overig wegverkeer.
Aankomst bij het meertje
De volgende dag kwam de zon weer tevoorschijn, dus de backpack werd gepakt voor een tweedaagse wandeling in de Pyreneëen: langs een riviertje vol forellen, naar een klein meertje. Een houthakkende koeienboer die we onderweg tegenkwamen, vertelde dat er ook een bivak was. In de schemer kwamen we bij het meer aan. Het zag er prachtig uit en er was verder geen mens te bekennen. Joep ging nog even proberen om een forel te vangen met een tak, flosdraad en een gevonden vishaakje. Angélique ging even later ook enthousiast een poging doen, nadat ze wat visdraad had gevonden (zonder haak), maar had wat minder geduld. Na een half uur kwam Joep rennend terug; hij had beet gehad, maar het rivier monster had woest de haak van de lijn afgebeten. Waarna hij het beest met handen en voeten te lijf was gegaan, maar de 35cm lange forel gaf zich niet gewonnen en wist te ontsnappen. Dat werd dus toch maar ravioli.
Rustine bij een herdershutje
In de bivak konden we een haardvuurtje maken en eten. In de verte hoorden we koeiebellen. Eén bel kwam wel heel snel dichterbij en stond toen voor de deur te rammelen. Het bleek een jachthond te zijn met een bel om de halsband. Rustine, zo heette ze, kwam ons gezelschap houden. Ze zag er nogal afgepeigerd en uitgemergeld uit en begon de bivak-vuilniszak door te spitten. Deze hadden we eerder al buiten neergezet, omdat er muizen in zaten. Snel hingen we de zak aan een boom, want het dreigde een zooitje te worden. Na wat sneetjes brood en rusteloos gedrentel, ging Rustine eindelijk liggen bij het vuur en was het stil (zo’n bel maakt veel herrie; geen wonder dat het beest half doof is). Wij hebben buiten de tent opgezet. Af en toe zaten we midden in een wolk en af en toe zagen we de sterren.
De koetjes hebben het goed
De volgende dag gingen we voor vispoging twee met een nieuw gevonden haak en dikkere vislijn. Maar de vis (snel, glibberig beest!) voelde zich nog te goed in het water. Weer een hele tocht gemaakt en onze trouwe jachthond liep de hele tijd mee. In een riviertje nog gebadderd (oké, niet volledig; te koud). De koeienboer van de vorige dag heeft de viervoeter vriendelijk van ons overgenomen; hij zou de hond bij zijn baasje afleveren.
's Morgens kwamen we erachter dat de klok was verzet (we vonden al dat we langslapers waren). We zijn naar Andorra gereden over een paar mooie bergpassen. Hebben de tank helemaal vol laten gooien met goedkope diesel en daarna de hoofdstad bezocht. Superveel winkels, maar geen gezellige sfeer. Echt een wintersport bestemming. We hebben nog een stop gemaakt bij een dégustation supermarket. Hier kon je werkelijk alles proeven. Geweldig! Vele soorten kazen, hammen en ook drank (creme catalane, whiskey met honing...). We hebben gezondigd en een paar lekkere hammen en kazen gekocht van ons karige budget.
Op de top van de Dent D'Orlu
’s Avonds zijn we aanbeland in het gezellige centrum van Ax les Thermes, waar overal warm water uit de grond komt. Helaas waren de thermen te duur voor ons. Wel kun je hier mooi klimmen, dus de dag erop hebben we de Dent D’Orlu beklommen. Na een (iets te) gemakkelijke route van 300 meter stonden we op de top: het uitzicht was de moeite waard, maar in de verte zagen we donkere wolken op ons afkomen. Het hoogtepunt van de Dent D’Orlu bleek niet de top, maar de afdaling te zijn. In feite was het een dieptepunt, want het was een grote glijbaan over een stijl, modderig pad vol rotsen. Na een paar flinke slidings stonden we weer met beide voeten op vaste grond. En zagen onze tenen zwart van de modder.
Busje dient als droogrek
’s Avond hebben we nog een wasje gedraaid en onder het eten hing de schone was aan de achterklep van de bus te drogen in de stormachtige wind. Zelfs de politie kwam dit van dichtbij bewonderen en wenste ons smakelijk eten. Misschien treffen ze dergelijke taferelen niet dagelijks aan. Maar in de wind droogde de was wel snel!

Wat hebben we deze week geleerd?
- Als het dakraam in orde is, blijf er dan af
- Visvangen in survival-modus is niet zo gemakkelijk als op TV
- Ravioli uit blik van de Lidl is best OK
- Naar een delicatesse winkel gaan en proeven is geen goed idee als je op budget bent
- Soms is de weg van de top moeilijker dan de weg naar de top

Check ook onze nieuwste J&A productie op YOUTUBE (klik hier)

9 opmerkingen:

Anoniem zei

haha super leuk verhaal! jammer van het vissen maar misschien lukt dat ergens anders nog wel :D
xx nina

Ria Breuer zei

Geweldig! Met de fiets door Peries.... Danke veur de link nao YouTube - heb dus geliék effe alle filmkes bekeke. Geneete.
Ur waer kos waal baeter zien dao onder. Heej is ut 18 grade en zonnig. Det belaof wat veur de 11e van de 11e vriedaag.

Dennis, Emiel en Vera zei

Hy Angelique en Joep,
Leuke verhalen en wat grappig dat de politie ook kwam kijken. :)
Super cool die filmpjes, het is net alsof we met jullie meereizen.
Leuk om Parijs en jullie huisje in Narbonne nog eens te zien.
Wat grappig dat de hond ook bij jullie kwam liggen. :D
We zijn erg benieuwd naar de volgende aflevering van Joeps en Angeliques worldtour.
Wij hebben ook nog een kleine wereldreis gemaakt, in de herfstvakantie naar Koblenz.

Greez Dennis Vera en
Emiel

Theo Ververgaert zei

Hallo Luitjes, Heb eindelijk een tijd gevonden om rustig dat te lezen op jullie blog wat ik al geddeltelijk van anderen heb gehoord. Ben blij dat het goed met jullie gaat, jammer van de vele regen, maar ik zie al dat kan de pret niet bederven. Ik had eigenlijk al verwacht dat jullie op Antartica zouden zijn Het is toch een wereldreis? of was het een Europatoer? zo kom je nooit in de gelegenheid om eens te veolen hoe het is om eens een weekje niet te kunnen wassen.
Wens jullie nog heel veel plezier, en zal genieten van de sterke vis verhalen.

Patrick zei

Hey berggeiten,

mooie foto's, vooral die besneeuwde bergtoppen zijn er indrukwekkend. Het zal dan wel tegenvallen om in de koude bus te moeten slapen !?

Volgende keer met vissen misschien toch meteen met een speer te werk gaan ? Of in de supermarkt voor 1 euri een blik tonijn ;)

enjoy en we zien het volgende verhaal tegenmoet.

Kunzie

Leon zei

Hey Assepoes en Schraveleer,

Jullie blog is echt te goed. Krijg bij het lezen direct zin om mijn boeken neer te leggen en zelf ook te gaan reizen. Is het niet dat ik begin deze week terug ben gekomen uit China en nog enorm veel moet inhalen. :(

Hoop dat jullie niet net zoveel heimwee hebben naar huis als dat ik alweer heb terug naar China. Mis nu alweer het lekkere eten, het stuntelen met het Mandarijn en de vreemde gebruiken. Mochten jullie de tijd hebben trek echt een aantal weken uit om China te bezoeken, maar sla Shanghai over. Daar is geen drol aan. ;)

Kijk al uit naar jullie volgende bericht en Zzzuper youtube filmpje!

Groetjes,

Leon

Josien zei

Hey Angelique en Joep, super leuk jullie verhalen en ook de video! Nog veel plezier en veel nieuwe avonturen toegewenst!
Groetjes uit Roma!
Josien

Debbie Kunz zei

hihi ik zie het al helemaal voor me, idee voor een film "the struggle of the slippery trout in the river" ?? maar goed dat liddl blikjes pasta verkoopt ;)

hier is het weer redelijk zacht voor de tijd van het jaar. Vandaag nog op een terrasje kunnen zitten in het zonnetje (uiteraard wel met de jas aan maar dan nog)

nog geen zin om terug te komen ;) ?

veel plezier en tot het volgende berichtje !!

-x-

Soner Akay zei

HALLO!!!!!

Wat jammer dat laptop kapot is maar jullie verhalen zijn echt te geweldig! Love it. Wacht met smart op volgende update!

En de tips, ik houd er van!

Nou geniet ze en groetjes vanuit mistige Nederland!

Greets! Soner