dinsdag 20 december 2011

(Pas) twee aanhoudingen en zonsopgang vanaf de top


We zijn al meer dan twee maanden onderweg ondertussen. Best een gek idee dat we nog zo'n lange tijd te gaan hebben. En heerlijk dat we midden in de winter een zongebruinde snoet hebben van het prachtige weer! Buiten leven is wel iets anders dan op kantoor zitten, we merken dat het stukker gezonder is om zo te leven.
Aid Ben Haddou

Deze week hebben we Aid Ben Haddou bezocht, een dorpje met een oude stad op een heuvel. Mooi om te zien hoe ze vroeger de huizen bouwden (en nu nog steeds?). Dit dorp heeft overigens ook als decor gediend voor veel films en series, zoals Gladiator en Laurence of Arabia. Jammer dat Mr. Gladiator himself er niet was... (volgens A). 's Avonds hadden we op de camping in Ouarzazate gezelschap van de Spaanse Maroc Challange. Allemaal zandvreters, van mega 4x4 monsters tot Fiat Panda 4x4's (cool!). Het stadje zelf was ook erg leuk; na over een lokale markt geslenterd te hebben, hebben we genoten van de Marokkaanse keuken in een restaurantje (Marokkaanse soep, tayin en Marokkaans gebak, hmm). Terug op de camping had Angelique een dik bovenbeen; weer gestoken door een prikkebeest. En weer behoorlijk ontstoken. Ibuprofen er tegenaan, creme erop en het been omhoog dan maar weer.

De Fiat Panda 4x4!
De volgende morgen werden we gewekt door het geluid van brullende motoren. Snel opstaan om de racers uit te zwaaien! Daarna nog leuk gebuurt met een Nederlands stel en boeken geruild. Fijn om weer verse leeskost te hebben.
Op weg naar Marrakesh werden we aangehouden door de politie; Joep had 68 gereden ipv 60. En dat grapje moest 300 Dirham kosten (zeg maar 30 euro). Beetje kletsen, hocus pocus, en toen kreeg Joep opeens 200 Dirham terug. Meevallertje?
In Marrakesh wees politie (onze beste vriend?) ons de weg naar een mooie, relaxte camping met zwembad
Relaxen kunnen we ook goed :)
en koude jacuzzi. Onze Duitse buren die op pad waren met Royal Enfield motoren reden die avond in de bus mee naar het centrum, waarna we de stad hebben verkend. Joep is ook even naar de kapper geweest om de bakkebaarden bij te laten werken door een Marokkaanse barbaar. En natuurlijk zijn we door de souk en over het El Fna plein gelopen, waar het een drukte van jewelste was. Lekkere verse jus hier voor 0,40ct (incl. een hergebruikt rietje; goed voor de weerstand). Toen  we door het drukke verkeer terugreden naar de camping werden we weer aangehouden door de politie... Dit keer hadden we in alle chaos het verkeer van rechts geen voorrang verleend. Na wat 'Sorry, sorry', 'The trafic is such a chaos' en 'We are from Holland', mochten we doorrijden met de belofte dat we het nooit meer zouden doen.
Leo, herken je deze twee nog?
De volgende dag hebben we een relax-dag gehouden aan het zwembad. Heerlijk! Toen de was droog was aan het eind van de middag, zijn we naar Imlil gereden. Door een belangrijke voetbalwedstrijd en wat afgesloten straten ivm een filmfestival, duurde het een uur om de stad uit te komen, gekte! In Imlil kwam een
Dorpje bij de Toubkal
hijgende man (had achter de bus aangerend, gokken we) ons uitnodigen op zijn camping. Erg handig. Bij hem konden we ook stijgijzers en pickels huren om de volgende dag de Toubkal te beklimmen; de hoogste berg van Marokko. Het was stralend weer voor de wandeling de volgende dag en de omgeving was ook
prachtig. Er liepen ook een paar berg-Marokkanen met ezels naar boven en Loyd en Joshua; een Engelsman en zijn zoon van 12. Toen we bij de refuge aankwamen, hebben we nog wat glij- en remoefeningen gedaan op een sneeuwhelling, ging prima en was erg leuk! In de refuge hield de kachel ons goed warm. Na de Engelsen kwam er nog een groep Noren aan, waarvan de helft buiten ging slapen in de tent. Wij verkozen dit keer
Joep bijna op de top van de Toubka
toch een kamer met warme dekens binnen! De Noren gunden ons de kamer voor onszelf, dus geen last van snurkers. Na een gezellige avond ging iedereen om 22u naar bed, want om 04u ging de wekker weer.
Op de top van de Toubkal
Na het ontbijt liepen we om 5u30 als eerste de duisternis in. Dankzij de volle maan hadden we al snel geen hoofdlampjes meer nodig; onderweg zagen we hoe de zonsopgang de kleuren aan de hemel veranderde van diep blauw naar paars en roze. Groentje Angelique had geen enkele last van de hoogte en al snel stonden we om 8u00 uur als eerste op de top (4167m!). Het uitzicht was prachtig. Wel was het daarboven vrij koud door de wind. Na een 'lunch' met koekjes en cola, hebben we nog twee naastliggende 4000m pieken getopt. Terug bij de hut hebben we het succes kort gevierd met een kleine schnaps en zijn daarna verder afgedaald naar de bus. Daar kregen we nog wat appels van een appelboer. Omdat we toen wel redelijk gaar waren, zijn we teruggereden naar de camping in Marrakesh voor een warme maaltijd en een goede nachtrust.


19 opmerkingen:

Astrid Stevens zei

Wat een leuke verhalen zeg! Lijkt net alsof je het zelf meemaakt :-). Maar dan realiseer je je weer dat je gewoon op je werk tussendoor ff (heel jaloers) jullie verhalen bent aan het lezen. Maar goed hartstikke leuk om te horen wat jullie allemaal aan het doen zijn. Hier gaat alles zijn gangetje. We zitten al helemaal in de kerstsfeer; met nog maar een paar werkdagen te gaan dit jaar is het aftellen nu echt begonnen. Ik denk wel dat ik komende vrijdag met meer collega's hier ben dan vorig jaar (weet je nog dat we toen met z'n 2en waren; zeer bevorderlijk voor de creativiteit voor Jan zijn magazine :-) ). Heel plezier nog daar! Geniet ervan!

Groetjes,
Astrid

Linda zei

Heyhey luitjes,

Zo te lezen hebben jullie het goed naar je zin daar. Zullen we als jullie terug zijn een jaartje ruilen? Komen jullie hier wonen gaan wij weg haha.

Wij willen jullie vanuit hier alvast hele fijne feestdagen wensen. Geniet ervan!

Groetjes Koen en Linda

Frank Seuren zei

Hey Joep & Annie,

Mooie verslaglegging en zeer leuk jullie ervaringen en avonturen op deze wijze een beetje mee te beleven!

Blijf genieten en avontureren....

We lezen jullie verhalen graag snel weer!

Alvast een hele fijne kerst gewenst (waar jullie ook zitten) en een Gelukkig Nieuwjaar

Groetjes, Susanne & Frank

Thieske zei

Kort maar krachtige reactie! JALOERS en fijne kerstdagen en enne gooie rutsch...

Thijs

Anoniem zei

Proficiat met de top en Joep voor de tweede keer, een echte vierduizender hunter ;), wij vertrekken 1 jan naar de Kaapverdische eilanden en zullen ff naar jullie zwaaien als we overvliegen.

gr Berggeitpierre

Sanne zei

De politie op jullie hielen in Marokko, t is wat. Alvast een hele fijne kerst, waar jullie ook zijn die dagen. T wordt vast te gek. Em natuurlijk n spannend en avontuurlijk 2012, maar zo te lezen komt dat helemaal goed!

xxx,

Nick en San

Debbie Kunz zei

ziet er prachtig uit daar boven op de top!! Ben jaloers hoor. Wij zullen voorlopig geen lange reizen meer ondernemen.

Zoals je al gelezen hebt is er bij ons een kleintje onderweg :-) ik ben 3 juli uitgerekend dus waarschijnlijk zijn jullie niet op tijd terug voor de kraamvisite. We houden jullie via FB op de hoogte.

geniet er nog van en heel bijzondere feestdagen gewenst en een gelukkig Nieuwjaar!!

Debbie & Patrick en ...

Sandy zei

Heej Liek en Joep,
wat ein geweldige verhaole en avonturen... Ik wins og fijne feestdagen en ein gelukkig, avontuurlijk en spannend 2012! Maar ff zoe, weit nl neet waor ik ut keartje naor toe kin steure :P
X Sandy

Paul / zei

Gaaf hoor! Ziet er goed uit!

Iris zei

Wou,

klinkt gaaf jongens!

Veel plezier, wij blijven lezen!

groetjes Iris

Patrick zei

Hey luitjes,

gave fotos, bizar om te zien hoe sommige mensen nog wonen, alsof je terug in de tijd gaat..
Lijkt me ook raar om de dag ervoor nog lekker met een korte broek in de zon te liggen en de dag erna op 4000M in de sneeuw te staan. Maar dat uitzicht lijkt het me waard.

Fijne kerstdagen (het kerstgevoel zal daar wel niet echt opkomen).

Patrick, Debbie en Pinda.

Freek en Nicole zei

Yo globetrekkers,

Toffe verhalen! We volgen jullie op de voet... Uh...nou ja, soort van. Heel veel plezier!

Groeten vanuit een druilerig Vendelo.

X Freek en Nicole

Fam verstappen zei

Hoi bruintjes, we gaan morgen lekker smullen bij vera,emiel en dennis. Ik heb zelf nog een beetje kerstman gespeeld bij het kerstbuffet op ambers school. Kei cool man.

Joep en Angelique zei

Heej luitjes, leuk om jullie reacties allemaal te lezen! Wij zitten op eerste kerstdag in Tiznit en behalve een skype sessie naar de Kerstjens familie merken we er niets van. Laat de kerstdiners jullie goed smaken (daar zijn wij dan weer een beetje jaloers op) :) Groetjes!!

Leon zei

Allereerst: zalig kerstmis!!!

Diner heb ik niet gehad, maar wel een goede brunch. ;) Morgen nog een dag met verplichte gezelligheid, waar jullie dus weer geen last van hebben...

Twee maanden onderweg stelt echt niets voor, jullie hebben er nog zó veel te gaan. Zorg erg dus voor dat jullie van ze allemaal genieten!

Groetjes,

Leon

Leon zei

Allereerst: zalig kerstmis!!!

Diner heb ik niet gehad, maar wel een goede brunch. ;) Morgen nog een dag met verplichte gezelligheid, waar jullie dus weer geen last van hebben...

Twee maanden onderweg stelt echt niets voor, jullie hebben er nog zó veel te gaan. Zorg erg dus voor dat jullie van ze allemaal genieten!

Groetjes,

Leon

astrid fennema zei

Tweede kerstdag, het miezert en ik zit met een kop koffie te genieten van jullie verhaal. Tof dat jullie hier zoveel tijd in steken. Jaloezie bekruipt me waarom heb ik nooit zoiets gedaan maar ik hoop dat mijn kids ooit ook eens de stoute schoenen aantrekken en de wereld in trekken. Ik wens jullie beiden een mooie kerst en ben benieuwd hoe en waar jullie oud en nieuw vieren.
Veel plezier!

Azzie

Paul Engelen zei

Leuk om jullie verhalen te lezen. Kerst in Marokko! Weer eens iets helemaal anders. Betekent dat ook een extra lekkere en luxe Tajine?
Ik wens jullie alvast een avontuurlijk 2012 boordevol nieuwe ervaringen. Waar vieren jullie trouwens nieuwjaar? In de Sahara?
Groeten,

Paul

Anoniem zei

Hey hallo, leuk om jullie verhalen te lezen. Ik heb al zin om in 2012 naar jullie toe te komen. Nog een fijne kerst toe gewenst. Groeten Moniek en Ruud