woensdag 28 december 2011

Pasfoto´s pimpen en good cop, bad cop

Tijd om ons eerste visum te scoren! Vanaf Marrakesh zijn we naar de hoofdstad Rabat gereden. Onderweg deed een trage vrachtauto Joep ertoe bewegen om een Marokkaanse inhaalactie te doen over een doorgetrokken streep. Een paar bochten verder doemde er een politiepost op en ja hoor, we moesten stoppen. Hoppa, dat is dan 700 DH, meneer! Helaas hadden we die niet meer, dus we probeerden het met Euros. Daar had meneer agent geen kaas van gegeten: ¨...dus als ik die 65 Euro naar de bank breng, krijg ik 700 DH terug?¨. Hij vond het maar niks, die Euros. Dat kon je zo van zijn gezicht af lezen. Dus even later kregen we de paspoorten en de 65 Euro terug en mochten we doorrijden. Inshallah!



De kust bij Skhirat Plage
In Skhirat Plage aangekomen, hebben we op de parkeerplaats van een 4 sterren hotel gebivakkeerd. De volgende dag zijn we naar de ambassade gereden om het visum voor Mauritanië te regelen. Nadat we een formulier hadden ingevuld (met zonder hulp van een opdringerige parkeerwachter die op een vreemde, handtastelijke manier hulp wilde verlenen bij het invullen) zijn we op straat in de rij gaan staan voor het loketje. Hier stonden een aantal donkere Afrikanen, rochelende Marokkanen, zakenmannetjes en alternatieve toeristen zoals wijzelf. Sommigen reizen ook per busje, anderen per motor, per 4WD of luxe camper. In ieder geval zijn we niet de enigen met deze reisplannen. Het inleveren van de papperassen was zo gebeurd. In de rij zijn we in gesprek gekomen met Tony, een Belg die per motor heel Afrika wil rondrijden. Afgesproken om nog een drankje te gaan doen bij ´ons´ 4 sterren hotel. Dit drankje werd een biertje en nog een biertje (jaja, die hadden ze hier) en daarna hebben we Tony uitgenodigd om mee te eten.


De kust bij Mohammedia
De volgende dag konden we het visum ophalen, ook dit was maar 10 minuten werk. Toen we terugreden naar het hotel om Tony af te zetten, werden we weer aangehouden. Deze keer hadden we een hele strenge agent te pakken, die extreem langzaam en autoritair naar de bus kwam lopen. We waren door oranje gereden, maar de heethoofdige agent hield vol dat we door rood reden. ¨C´etait ROUGE! C´etait ROUGE!¨, bleef hij maar herhalen. Tony en ik zeiden dat we alle drie hadden gezien dat het oranje was. Joep, die geen Frans verstaat, liet het over zich heen komen. ¨C´est LUI qui conduit! C´est LUI qui conduit!¨, herhaalde de agent toen luidkeels en wijzend naar Joep. Jaja. Vijf minuten later mochten we gelukkig toch doorrijden.

Vanaf Rabat zijn we naar Mohammedia gereden, waar we een fijne camping aan zee vonden. De kust is echt heel mooi en de golven van de Atlantische oceaan zijn vaak huizenhoog als ze tegen de rotsen stuk slaan. 
Portugese havenstad El-Jadida
Daarna hebben we onze route vervolgd naar El-Jadida, een oude Portugese havenstad. Hier hebben we ´s avonds over de lokale markt gelopen, iets gegeten en pasfoto´s laten maken. Voor de foto werden we via een klein trappetje in een lege ruimte gebracht. Hier maakte de fotograaf zonder statief een foto bij TL licht en voor een lelijke muur. Te gek. In principe geven we de man dan ook geen ongelijk dat hij daarna meteen Photoshop opstartte. Maar toen Angélique er na 4 heftige filters uitzag als barbie (en de fotograaf heel blij was met het resultaat), hebben we toch verzocht om de foto´s origineel (en dus lelijk) te houden. Leek ons beter voor de bemachtiging van toekomstige visums.


Mooi paars is niet lelijk
De volgende dag zijn we via de mooie kust verder gereden naar Safi. Hier kregen we op een markt cactusvruchten aangeboden, en even later hadden we allebei felpaarse lippen en tong. Heftige kleurstoffen zitten erin! Die avond op de camping hadden we tijdens het eten gezelschap van een hele groep nieuwsgierige pauwen. 
Pauw wil een lift van ons


Na Safi kwamen we in Essaouira terecht, een vrij toeristische stad aan zee. Op zoek naar een kite-surf school! De eigenaresse van onze camping kon ons hierbij goed adviseren en zo stonden we al snel in een wetsuit op het strand met een grote vlieger in de handen. Erg gaaf, dit is echt vliegeren voor gevorderden; wat een windkracht komt er op die kite te staan! De volgende dag mogen we met de kite de zee in om ons door het water te laten trekken. Het blijkt best lastig te zijn om tegelijkertijd te vliegeren, te zwemmen, niet te verdrinken en niet te ver van de kust te eindigen. Angélique wordt op een gegeven moment zelfs door de kite het water uitgetrokken en eindigd na een mooie salto op het hoofd in het zand. Daarom moesten we die nerdy helm dus op! Op dag drie mogen we met board en kite het water in. Dit is nog lastiger, want je 
Angelique met de stoere helm
moet het board in het water aan
Joep houdt de kite onder controle
doen, terwijl je met de andere hand de kite in de lucht houdt. Eenmaal aan het kiten is het genieten van het moment en van de snelheid. Een erg toffe sport,... maar we zijn nog lang geen pro´s, dat is duidelijk!

Dan nog even de top 4 waarnemingen van deze week ter afsluiting:
 
- Volgens ons is een op de 5 Marokkanen agent. Resultaat: je denkt dat er op elke hoek een staat en het wordt een soort running gag. Bij het woord ´politie´, trapt de ander nu meteen op de rem.
- Wanneer schaffen ze die squad oefeningen in het kleine kamertje eindelijk af? Hurktoiletten kunnen echt niet meer. En wat doen ze daar precies met die linker hand? We willen het niet weten.
- Mannen met jurken en puntmutsen die elkaars hand vasthouden zijn hier beste kamaraden.
- Mannen die thee leuten vind je hier de hele dag door. Vrouwen die thee leuten zie je nergens.


7 opmerkingen:

Christel zei

Wederom leuk verhaal en mooie foto's. Jammer dat die "Barbiefoto" de blog niet gehaald heeft. Had het graag gezien :).
Groetjes Christel

Sanne zei

Lieve luitjes,

Wat n politie daar in Marokko, maar beetje braaf blijven dan he.
En hoe was kerst bij familie van Ali B? Alvast ein goeije roetsj en dat 2012 vol met avontuur mag zitten :)

dikke kus!

San en Nick

Fam. Jacobs uit Arnhem zei

Wij wensen jullie een geweldig ondernemend en uitdagend 2012 vanuit Arnhem. Ik zou vast een uitgever gaan zoeken voor jullie mooie reis belevenissen boek. Het leest lekker.
Goed oudjaar en luid het goed in! Lieve groet, Karin en fam.

PaMaJacobs zei

Mooie belevenissen weer! En leuke sfeerfoto's! Krijgen we gelijk mee hoe het daar uit ziet! Mam vond met name foto met de pauw bij Joep aan tafel wel aardig! (Is nl. helemaal weg van vogels en zo ...)

Ps. Joep, die bus blinkt zo! Wordt die niet smerig of zo ... is wel verdacht!!

Reis ze, niet te veel op de kop vallen en tot de volgende keer!

Pa & ma uit Blerick

Mark Lichteveld zei

Ha Angélique en Joep,

Dat zijn de betere verhalen zeg, sjiek ook dat kitesurfen!! Hier bij Océ gaat alles zijn gangetje, we zijn nu bijna volledig van Canon dus veranderingen zullen wel gaan komen, joepie :)

Veel plezier daar, blijf bloggen en natuurlijk: de allerbeste wensen voor 2012!!

Groetjes, Mark

Astrid Stevens zei

Haa Joep en Angélique!!!

Bedankt voor jullie kaart!!! Ik heb hem zojuist de hele afdeling rond laten gaan. Wat een foto op de voorkant, haha! Natuurlijk was het kerstpakket weer gevuld met allerlei lekkernijen (altijd goed) maar het is niet nodig om zo'n gebit door te sturen hoor, liever niet ;-)!
Wat leuk weer te lezen wat jullie allemaal beleven daar! Super! En hoe was jullie kerst en nieuwjaar daar in Marokko? Zal ook vast wel een hele gebeurtenis zijn geweest of niet!? Hier was alles lekker rustig. Het is behoorlijk warm hier voor de tijd van het jaar (10 graden) wat ook veel regen met zich meebrengt maar we hebben nog helemaal geen sneeuw gezien hier. Jullie denk ik ook niet haha!
Nou geniet ze nog daar! En de groetjes van iedereen hier bij Océ! En natuurlijk de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Dat het jullie nog veel nieuwe avonturen mag brengen!

Groetjes,
Astrid

Nicole zei

Prachtig hoor! Mooie foto ook onderaan Angelique