zondag 21 oktober 2012

700 koeien melken en met een shotgun schieten

Met Wouter in Auckland
Op naar Nieuw-Zeeland! We mogen de Australische bodem echter niet verlaten voordat we een grondige inspectie van onze bagage hebben gehad en ook moeten we bij de incheck-meneer een veel te duur exit ticket boeken (dat daarna wel weer kostenloos geannuleerd kan worden!? Ok, prima dus.). Na een korte nachtrust komen we aan in Auckland. Hier zoeken we een hostel op en ontmoeten we Angelique's neefje Wouter, die hier al twee jaar woont. Erg leuk om hem weer eens real-life te zien en spreken!
Maori Joep
's Avonds zijn we eigenlijk erg moe, maar de pubcrawl die ons van alle kanten wordt aanbevolen, klinkt toch net te gezellig. Met onze dorm-genoten Tim (NL) en Jon (UK) maken we er een latertje van. Ze weten hier wel hoe ze een feestje moeten bouwen!
Nadat een gepaste uitslaapsessie, gaan we op autojacht. Meteen kunnen we al een busje bezichtigen en na een (korte, maar interessante) onderhandelingsactie is hij van ons. Binnen een dag maken we al het papierwerk in orde en kunnen we op pad in ons nieuwe 'roadhouse': een bescheiden Nissan Vanette. Het is wel even wennen na de jeep!


Zwart zand op Bethells Beach
We willen eerst de regio Auckland en Northland bezoeken; hier zijn veel groene heuvels met koeien en schapen. De dorpen hebben allemaal (voor ons) vreemde Maori namen, wat wel grappig is. Als we 's avonds een plekje voor de nacht hebben gevonden, blijkt dat we op een private road staan. Maar geen nood, een vriendelijk stel biedt ons aan om bij hun in de straat te komen staan. 
Ons Nissan-hotel
Zo gezegd, zo gedaan, en slapen maar... tot er om 04u00 iemand met dikke koplampen in de bus staat te schijnen en agressief staat te gassen. Gelukkig taait hij af. Maar om 06u00 is het weer zover. Dit keer stapt Joep uit en de vroege vogel blijkt een agressieve buurman te zijn. Hij meent dat hij ons lawaai heeft horen maken, maar dit kan niet, want we sliepen. Als hij hoort dat zijn buren ons hebben uitgenodigd, biedt hij zijn ontschuldigingen aan. 
Na nog een beetje slaap, gaan we 's morgens op de koffie bij onze gastvrouw, die erg vriendelijk is, en vanuit haar keuken kijken we uit op de baai. Prachtig!
Het weer in Nieuw-Zeeland is wisselvallig; ' four seasons in a day' , en dat is niet overdreven. De wind en de overwaaiende buien maken het leven in ons busje tot nu toe nog niet al te plezant (probeer maar eens buiten te koken met windkracht 5 of zo), dus we hopen op rustiger weer. 
Op de quad met Wayne en hond

We gaan weer op weg en belanden in Ruawai. Hier drinken we een biertje in de lokale hotelbar met de locals. Na een potje pool worden we uitgenodigd om koeien te melken. Nou, lachen natuurlijk, dus de volgende dag staan we 's morgens op de stoep bij Wayne, een 23-jarige melkboer. Hij heeft onlangs een zuipvakantie in Europa gehad en vond Nederland helemaal geweldig, vooral de kleine dorpen. 
Boer zoekt melk
Meteen stappen we op de quad om melk naar de kalfjes brengen (superschattig, want ze rennen meteen enthousiast op de melk af) en met de hond koeien naar de melkerij brengen (tof beest, zo'n boerderijhond). 
Daarna worden we goed ingepakt met een schort, handschoenen en lange plastic mouwen: het is tijd om de koeien te melken! Dit gaat met een melkmachine en wij mogen de zuigers op de uiers plaatsen. Best gevaarlijk, want de koeien staan hoger en kunnen zonder waarschuwing beginnen te poepen of plassen. 
Melkboer Wayne's huisje
Maar we overleven het met de nodige poepspetters en dik 700 koeien later zit het werk erop. Onze gastheer Wayne kookt 's avonds een lekker maaltje voor ons met worstjes en sweet potato's, waar de regio om bekend staat. 's Morgens staat Wayne weer om 04u00 op voor de eerste melksessie en om 08u30 ontbijten we samen. 
Oversteek bij Rawene
Nadat we in de tuin nog even met zijn shotgun hebben geschoten -gewoon, omdat het kan- (Angelique had dit nog nooit gedaan. Nu wel. Doet pijn!) nemen we afscheid en rijden via Dargaville naar het Waipoua Forest. Hier staan gigantische Kauri bomen; stevige, massieve en kaarsrechte bomen, waarvan het hout zeer gewild is. Daarna nemen we bij Rawere het veer en rijden verder noordwaards tot Waipapakauri, waar we overnachten tussen de weilanden.

's Morgens kopen we verse eieren bij de boer en graven we schelpen uit op het strand: een emmertje vol voor een Spaghetti Vongole voor het avondeten! 
Lighthouse Cape Reinga
Daarna rijden we helemaal naar het noordelijkste puntje van Nieuw-Zeeland; Cape Reinga. Hier komt de Tasmaanse zee samen met de Pacific Ocean. We vinden een campsite en spelen een potje golf (er zaten 5 golfclubs en een hoop golfballetjes in de bus!). Best moeilijk om die bal goed te raken. Ook repareren we een roestige plek in de auto met glassfiber. Het ziet er best aardig uit, hopelijk is het goed genoeg om de WOV (APK) te vernieuwen. Dit moet hier ieder half jaar gebeuren, pfff!

Foto's Australie
Foto's Nieuw-Zeeland

3 opmerkingen:

Debbie Kunz zei

Ik ben echt zo jaloers..... :'(

geniet er maar van, het is zo'n mooi land en de kiwi's heel vriendelijk, behulpzaam een gastvrij.

X

PaMaJacobs zei

Ha melkmensen. angélique die melkoutfit staat je goed! Joep je kapsel is helemaal geweldig met die Australische coupe soleil.
Veel plezier in Nieuw-Zeeland!

groetjes,
pap en mam.

Nicole zei

Geweldig. Ik heb in een deuk gelegen van de poepspetters, mhoehahaha!